(1/2) 10 positieve emoties, ervaar ze allemaal!

Uit onderzoek blijkt dat er 10 verschillende positieve emoties zijn. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Een grote variateit aan positieve emoties betekent een verdieping en verbreding van ons geluksgevoel. Juist het afwisselend ervaren van die 10 positieve emoties is erg waardevol. Maar welke 10 positieve emoties zijn er? En hoe kun je ze ervaren? activeren? of bewerkstelligen?

De 10 positieve emoties op een rij:

  1. Genot, plezier
  2. Vreugde
  3. Dankbaarheid
  4. Trots, zelfvertrouwen
  5. Kalmte, gemoedsrust
  6. Hoop, standvastigheid
  7. Inspiratie, passie
  8. Eerbied, verwondering
  9. Liefde, intimiteit
  10. Nieuwsgierigheid

Genot, plezier, amusement (1/10)

De eerste groep emoties worden het meest ervaren. Ze hebben namelijk een duidelijk activeringssysteem in het brein. Hiermee bedoel ik dat het simpel is om ze te verkijgen. Je doet een bepaalde handeling en je brein activeert het genotsgebied die fijne gevoelens veroorzaken. De gevoelens die dan vrijkomen zijn krachtige emoties die ook een bepaalde psychische en lichamelijke ontlading creëren. Genot is een soort extase waarin je kan komen als je bijvoorbeeld seks hebt. Tijdens het seksuele spel ervaar je ook plezier en speelsheid. Dit zijn emoties die bij genot horen. Het orgasme zorgt voor een psychische en lichamelijke ontlading. Ook hangt genot samen met drugs- en alcoholgebruik. Deze middelen zorgen ook voor extase waarin je genotsreceptoren worden geactiveerd. Je brein laat dan een grote hoeveelheid dopamine los waardoor je een fijn gevoel krijgt.

Genot en plezier zijn emoties die je zelf opzoekt en vervolgens krijgt. We weten hoe we ze krijgen en de commerciële sector heeft hier grettig op ingespeelt. Er zijn tal van manieren beschikbaar om deze emoties snel te kunnen krijgen. Het gevaar hierbij is dat we eraan verslaafd worden en ze te doelmatig worden geactiveerd. Deze groep emoties zijn tevens de oppervlakkige positieve emoties. Ze zijn direct verbonden met ons beloningssysteem en we kunnen er makkelijk aan komen. Door enkel deze emoties te ervaren worden we blind voor de andere subtielere, maar diepere positieve emoties. Mijn advies zou zijn om je ook te richten op de andere positieve emoties.

Vreugde (2/10)

Vreugde is één van de diepste positieve emotie die we kunnen ervaren. Deze emotie is dan ook niet makkelijk te verkrijgen. Maar wanneer je hem ervaart voel je een diepe innerlijke vervulling. Oppervlakkige emoties hebben een eenduidig en direct biologisch activeringssysteem. Echter diepere complexe emoties worden pas geactiveerd wanneer de persoon een bepaalde emotionele ontwikkeling (rijping) heeft doorgemaakt. De emotie vreugde is meer een toevallig bijproduct wat je overkomt wanneer je levenservaring hebt getransformeerd in wijsheid, inzicht en in je emotionele en morele ontwikkeling bent gegroeid. Er is dus niet een eenduidige activatie waardoor de commerciële wereld er geen grip op kan krijgen. Tegelijkertijd kan deze emotie ook niet verslavend zijn. Het is een gevolg van bewustwording van jezelf en je omgeving. Wanneer je je op onderstaande emoties richt kun je uiteindelijk ook vreugde krijgen. Vreugde is een soort overkoepelende dieperliggende emotie.

Dankbaarheid, waardering (3/10)

Dankbaarheid is een belangrijke positieve emotie. Het geeft een diepe innerlijke verzadiging en draagt bij aan innerlijke rust. Het is tevens een emotie die in directe relatie staat tot iets buiten jezelf. Je kent een geluksmoment bijvoorbeeld niet toe aan jezelf, maar bent dankbaar dat je dat geluksmoment mocht ervaren. Je kan bijvoorbeeld dankbaar zijn voor je ouders dat ze je hebben gestimuleerd om iets te leren wat heeft bijgedragen aan dat geluksmoment. Of je bent dankbaar voor iemand die je heeft gesteund in een moeilijke tijd.

Ook kan je dankbaar zijn voor een Hogere macht zoals een God waaraan je je geluksmoment of je gehele leven toekent. Het gaat er bij dankbaarheid om dat je inziet dat je niet alles onder controle hebt. En dat je inziet dat je hetgeen je hebt bereikt niet enkel door eigen toedoen komt. We zijn altijd een onderdeel van een groter geheel waarin allerlei toevalligheden en onvoorspelbare elementen zitten. Het is te kortzichtig te denken dat alleen jij hebt bijgedragen aan een bepaald succes, geluk of punt van realisatie. Tegelijkertijd zorgt het denken dat je alles kan bereiken door eigen invloed voor frustratie, onrust en een continu verlangen tot controle. De wereld heeft zijn eigen manier van doen die niet door de mens te vatten is. Op het moment dat we daarin kunnen berusten kun je meer dankbaarheid ervaren.

Trots, zelfvertrouwen (4/10)

Trots kan snel een negatieve klank krijgen. Arrogantie, ijdelheid en hoogmoed worden er vaak mee geassocieerd. Terwijl trots eigenlijk een gevoel is van zelfwaardering. Het is een gevoel wat je krijgt wanneer je iets wat voor jou moeilijk was hebt bereikt. Stel je hebt in een situatie moreel gehandeld terwijl je ook de neiging had om niet moreel te handelen en voor eigen gewin te gaan. Je bent dat trots op jezelf omdat je juist hebt gehandeld.

Ook kan je trots op jezelf zijn wanneer je hard hebt gestudeerd en je diploma hebt behaald. Het is een gevoel wanneer je iets hebt gedaan wat moeilijk voor je was om te doen. Je hebt volgehouden, je hebt doorgezet, je hebt ondanks vele obstakels toch iets gedaan of bereikt. Dan mag je best trots zijn op jezelf. Alleen dien je dit gevoel niet van je omgeving te verwachten of te denken dat je dan beter bent dan anderen. Dan krijgt trots een negatieve klank want het wordt dan arrogantie en hoogmoed.

Zelfvertrouwen hangt samen met trots alleen is zelfvertrouwen meer een permanent onderliggend gevoel. Het hangt niet af van externe factoren. Bij trots had je iets gedaan wat je moeilijk vond. Bij zelfvertrouwen is het zo dat je jezelf vertrouwt in plaats van erkenning en bevestiging van anderen te verlangen. Je vetrouwd op je eigen oordeel, je eigen intuïtie en eigen keuzes.

Zelfvetrouwen geeft je innerlijke stabiliteit, kracht, standvastigheid en doelgerichtheid. Je laat je niet van je pad brengen door wat anderen van je vinden. Zelfvetrouwen heeft alles te maken met hoe je over jezelf denkt. Welke dieperliggende overtuigingen heb je over jezelf. Wanneer je onzeker bent dien je die dieperliggende overtuigingen naar boven te halen en in te zien hoe die zijn gevormd. Zodat je ze kan loslaten en nieuwe positieve overtuigingen over jezelf kan gaan vormen.

Sereniteit, kalmte, gemoedsrust (5/10)

Het is een positief gevoel wanneer je kalmte ervaart. In dat moment voel je rust en ontspanning. Je hebt het gevoel dat je op dat moment niet iets hoeft te bereiken. Je maakt je even geen zorgen over dingen uit het verleden of over de toekomst. Kalmte betekent dat je je niet laat afleiden door omgevingsfactoren. Er is altijd wel wat gaande in de wereld. De mensen om je heen willen altijd wel iets van jou. Er is altijd iets te doen. Onze aandacht wordt aan alle kanten opgeëist. Kalmte betekent dat je die druk van buitenaf even niet ervaart. Gemoedsrust en kalmte kan bereikt worden als je regelmatig mediteert of mindfulness oefeningen doet. Ook bidden of mantra’s zingen helpt hierbij. Het gaat erom dat je je geest tot rust brengt. Dat de oneindige gedachtenstroom even tot stilstand komt.

Lees ook deel 2: https://www.happymind.nu/2-2-10-positieve-emoties-ervaar-ze-allemaal/