15 vragen voor meer zelfinzicht

Beantwoord de volgende vragen in max 5 zinnen per vraag;

 1. Wie ben ik?
 2. Waarvoor leef ik?
 3. Wat vind ik belangrijk in het leven?
 4. Wat zijn mijn passies?
 5. Welke talenten heb ik?
 6. Wat vind ik moeilijk in het leven?
 7. Waar wordt ik blij van?
 8. Wat is mijn grootste angst?
 9. Wat zijn mijn 5 belangrijkste waarden?
  1. Leef ik daarnaar?
 10. Met wat voor soort mensen ga ik graag om?
  1. Waarom?
 11. Met wat voor soort mensen ga ik liever niet om?
  1. Waarom?
 12. Wat vond ik het fijnst in mijn tienerjaren?
 13. Wat vond ik het stomst in mijn tienerjaren?
 14. Doe ik nu in mijn leven wat ik fijn vind?
 15. Als ik nu dood ga, wat laat ik de wereld dan na?
  1. Ben ik daar tevreden over?

Uitleg

Bovenstaande vragen kunnen je helpen om meer zelfinzicht te krijgen en erachter te komen of je wel het leven leidt dat bij je past. Wellicht kom je erachter dat je iets doet wat je helemaal niet gelukkig maakt of dat je met allemaal mensen omgaat die eigenlijk niet bij jou passen of die je bent ontgroeid. Ook kan het zijn dat je erachter komt dat je bepaalde passies helemaal niet benut of niet leeft in lijn met de waarden die je belangrijk vindt.

Het leven is te kort om met dingen of mensen bezig te zijn die niet bij je passen en die je geen fijn gevoel geven! Zorg er daarom voor dat je je leven veranderd in de richting die bij jou past. Als je dit nog niet weet, maar je leven voelt op het moment niet fijn dan is het nodig op op zelfonderzoek uit te gaan. Soms is het nodig om eerst uit je comfort zone te komen en allerlei verschillende dingen te proberen om te weten wat bij jou past en wie jij bent.

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal. – Einstein