(2/2) 10 positieve emoties, ervaar ze allemaal!

Dit is een vervolg op; https://www.happymind.nu/1-2-10-positieve-emoties-ervaar-ze-allemaal/

Hoop, standvastigheid (6/10)

Een gezegde luidt ‘hoop doet leven’. Hoop is een bijzondere emotie en hangt samen met geloof en standvastigheid. Wanneer iemand alle hoop verloren heeft kun je stellen dat diegene op dat moment geen kracht of levenslust meer heeft. Hoop lijkt dus een basisvoorwaarde te zijn voor een gelukkig en betekenisvol leven. Hoop betekent eigenlijk dat je een perspectief hebt. Je kijkt naar iets uit en hebt een bepaalde richting in je leven. Een richting waar je je fijn bij voelt en waar je standvastig in bent. Je hebt volledige vertrouwen in de richting die je opgaat in je leven. Dit hoeft niet te betekenen dat je heel duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken, maar wel dat je gelooft dat het goed komt. Je gelooft dat je leven betekenis heeft en dat je inspanningen in het leven leiden tot een gewenst resultaat.

Inspiratie, passie (7/10)

De emoties ‘inspiratie’ en ‘passie’ zijn erg waardevol en bijzonder. Het zijn zulke krachtige en tegelijkertijd complexe emoties. Iemand die gepassioneerd of geïnspireerd is straalt en bruist van energie. Inspiratie en passie kunnen pas ontstaan als je een bepaalde persoonlijke ontwikkeling hebt doorgemaakt. Je dient jezelf tot zekere hoogte te kennen en al je gevoelens, ook je pijnlijke, toe te laten. Dit is voor vele in deze tijd lastig. Wanneer je alles heel functioneel en rationeel benaderd kun je niet geïnspireerd raken of gepassioneerd worden. Onze functionele en rationele geest is uitermate geschikt om gevoelens buiten de deur te houden. Je kunt alles analyseren, benoemen en erover nadenken. Door dit proces creër je een afstand tussen je gevoel en jezelf.

Er lijken twee voorwaarden te zijn om geïnspireerd en gepassioneerd te raken, namelijk; 1) je dient dicht bij jezelf en bij je gevoel te kunnen zijn, 2) je hebt je vanuit dat gevoel verdiept in een bepaalde interesse, vaardigheid of vakgebied. Wanneer je vanuit een bepaald gevoel steeds bezig bent met hetgeen je interesseert zorg je dat je er veel over leert, maar ook ervaart. Opgegeven moment kun je kwaliteit herkennen in je interessegebied of raakt een bepaalde vaardigheid verfijnd. Het is juist het ervaren van die kwaliteit, van die schoonheid en verfijndheid waardoor je geïnspireerd of gepassioneerd raakt.

Verwondering (8/10)

Een kind raakt snel verwonderd terwijl ‘verwonderd raken’ bij volwassenen een unieke ervaring is. Een kind is dicht bij zijn gevoel en ervaart de omgeving. Een volwassene denkt na over de omgeving en interpreteert deze, hij ervaart het niet werkelijk. Voor een kind is alles nieuw, ook als die elke dag dezelfde wandeling maakt. Telkens raakt een kind opnieuw verwonderd. Een volwassene raakt verveeld en wilt nieuwe prikkels. Verwondering heeft dus te maken met werkelijk in het moment, in het NU te zijn. Om verwondering te kunnen ervaren dien je niet met je gedachten in het verleden of heden te zijn. En ook dienen je gedachten niet gericht te zijn om het behalen van een doel of op het analyseren van hetgeen je waarneemt.

Je dient de omgeving te voelen en te beleven. Als je bijvoorbeeld een roos ziet kun je denken aan de naam ‘roos’ en kunnen er allerlei gedachten opkomen waarmee je een roos associeert. Dit doe je allemaal met je brein. Het is de bedoeling dat je die roos ervaart. Dit doe je door de roos te ruiken, te voelen en werkelijk te zien zonder erover te denken. Wanneer je dit traint lukt het je steeds beter. Loop bijvoorbeeld door een park en ervaar de natuur. Ruik de geuren, voel de bomen en raak verwonderd hoe de bladeren of takken door de wind bewegen. Door je gedachten tijdelijk ‘uit’ te zetten en werkelijk bewust te zijn van het moment kun je verwonderd raken van de schoonheid. Probeer het niet te begrijpen of er controle over te hebben, maar probeer het te ervaren en de wereld te zien als een kind.

Liefde, intimiteit (9/10)

Deze categorie positieve gevoelens ontstaan in relatie met een ander. We zijn niet gewend om onszelf kwetsbaar op te stellen. Om onze tekorten en angsten te tonen. Een intieme relatie wordt pas intiem als dat wel gebeurd. In een intieme relatie is er de mogelijkheid om je sociale rol en die muur even af te zetten en kwetsbaar te zijn. Dit kan enkel wanneer de ander ook zijn sociale rol of muur even opzij zet. Er ontstaat dan een hele fijne en mooie dynamiek tussen beide. Een dynamiek van elkaar aanvoelen, afstemmen en verbinden. Dit is een belangrijk moment van tot rust komen, opladen en ‘gezien worden’. Een moment waarin je elkaar lief hebt. Het geeft een gevoel van geborgenheid, veiligheid, warmte en troost.

Liefde en intimiteit zijn belangrijke en basale gevoelens die iedereen nodig heeft. Het is een moment waarin je kan opladen en je geborgen voelt. Om dit te kunnen ervaren dien je jezelf kwetsbaar te kunnen opstellen en de ander ook. Dit is een kwetsbaar proces wat na verloop van tijd steeds dieper kan worden. Je raakt steeds meer gehecht aan diegene. In een partnerrelatie gaat de oppervlakkige verliefdheid over tot een diepe liefde voor elkaar. Ook in vriendschap kan er liefde en intimiteit ontstaan alleen dan zonder de seksuele aantrekkingskracht naar elkaar.

Nieuwsgierigheid (10/10)

Wanneer je hoog scoort op de schaal ‘openheid’ op de welbekende persoonlijkheidstest ‘the big five’ heb je geen probleem om nieuwsgierig te zijn. Je verlangd dan namelijk steeds naar nieuwe ervaringen, ideeën en contexten. Echter wanneer je laag scoort op deze schaal zal je er liever voor kiezen om in je comfort zone te blijven. Toch is nieuwsgierigheid altijd het begin van mooie nieuwe ervaringen. En leidt het tot persoonlijke ontwikkeling en verdieping. Het is een gevoel wat ontstaat als je even uit je comfort zone probeert te treden.

Probeer je te intereseren voor dingen, ideeën, omgevingen, mensen die je niet kent. Wees nieuwsgierig en luister vooral. Probeer niet te interpreteren, jezelf beter te voelen of te denken dat je anders of beter bent. Met zulke gedachten creër je afstand en wordt het andere, de ander eng en neemt je nieuwsgierigheid af. Probeer hetgeen je niet kent te zien als een deel van jezelf wat je nog niet kent. Dat is een instelling die je nieuwsgierig maakt.