5 ‘must reads’ over mysticisme en persoonlijke groei

Mystici zijn mensen die zichzelf proberen te overstijgen. Ze proberen een hoger bewustzijn en moraal te bereiken door hun menselijke behoeften en verlangens uit te doven. Wanneer dit lukt hebben ze als het ware hun gehele geest, hun emoties en verlangens onder controle. Deze mensen zien de ware aard van zichzelf en wellicht ook van het unversum. Ze hebben diepe inzichten en wijsheden verworven.

Wij kunnen dus veel van mystici leren over onze psyche, gezondheid en hoe we gelukkig kunnen worden. Een mystici heeft zichzelf via religieuze of spirituele oefening volledig gerealiseerd en ervaart rust, tevredenheid, interne balans en vreugde. Ze kunnen als het ware door alle lagen van de mens heen kijken en zien wat juist en niet-juist is, wat helpt en niet-helpt. Onderstaande vijf boeken van vijf verschillende mystici zijn een must read! De boeken staan op volgende van moeilijkheidsgraad dus lees ze in de volgorde zoals ze hieronder staan.

Eckhart Tolle: De kracht van het NU in de praktijk

Echhart Tolle is een hedendaags spiritueel leraar. Hij heeft een vorm van verlichting bereikt waaruit hij veel wijsheid en inzichten heeft gehaald. Zijn boeken beschrijven heel toegankelijk hoe ons afgescheiden ‘ik-gevoel’ ons ongelukkig maakt. Dit boek zou iedereen gelezen moeten hebben om zodoende de inzichten in het leven te integreren.

Sri Sri Ravi Shanker: Stilte vieren

Een Guru uit India die al vroeg verlichting bereikte. Zijn wijsheid en compassie gaan over de gehele wereld. Het is dan ook belangrijk om zijn kennis en inzicht in ons op te nemen aangezien niet veel mensen zo diep tot de mysteries van het leven zijn doordrongen als hij.

Tich Nath Hanh: Elke stap is vrede

Een Boeddhistische leraar uit Vietnam heeft ook internationale bekendheid vergaart vanwege de verspreiding van vrede en compassie. In zijn boek beschrijft hij wat er echt toe doet in het leven alsook het innerlijke transformatieproces naar meer innerlijke en uiterlijke vrede.

Theresia van Avila: Innerlijk burcht

Een non uit het einde van de middeleeuwen die haar spirituele ontwikkeling erg goed kon beschrijven. Zo heeft ze enkele subtiele fasen kunnen omschrijven die je doorloopt wanneer je je innerlijk ontwikkelt. Dit heeft ze gedaan in haar boek ‘Innerlijk Burcht’. Een must read voor iedereen die geïnteresseerd is in spirituele ontwikkeling, bewustwording en religie!

Thomas a Kempis: De navolging van Christus

Een middeleeuwse monnik die een diepe wijsheid vergaart heeft en dit in zijn boek heeft beschreven. Een must read voor iedereen. Hij beschrijft heel duidelijk hoe men dient te leven en wat God vraagt van de mens. God vraagt namelijk om moreel te zijn en niet enkel aan jezelf te denken, maar vooral aan de ander.