5 opdrachten die je laten opbloeien!

Hieronder vijf leuke en leerzame opdrachten die je kunt doen om persoonlijk verder te ontwikkelen en jezelf innerlijk tot bloei te laten brengen. Probeer de opdrachten serieus te nemen en met volledige aandacht te volbrengen. Alleen met volle toewijding zullen ze een innerlijk positief effect hebben!

Opdracht 1: Doe een nieuwe cursus

Leer iets wat je altijd al wilde leren maar nooit echt de tijd voor hebt genomen. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een cursus fotografie, schilderen, tekenen, muziek instrument bespelen, dans en boetseren. Maak een keuze en zorg dat je de cursus volledig afrond. Soms kan een cursus tegenvallen omdat het niet voldoet aan de verwachting die je had of je wilt een vaardigheid te snel beheersen. Probeer bij tegenslag of de realisatie dat het toch langer duurt dan je denkt om een bepaalde vaardigheid te leren door te gaan. Het is juist die doorzettingsvermogen en volharding die je krachtig maakt en persoonlijk doet groeien.

Opdracht 2: Vertel je levensverhaal

Deze tweede opdracht gaat over jouw levensverhaal. Ik wil je vragen om eerst met een vriend af te spreken en je levensverhaal in 5 minuten te vertellen. De ander mag enkel luisteren. Het kan heel verhelderend zijn om je leven in 5 minuten tegen een ander te vertellen, welke dingen vertel je en welke dingen niet, hoe maak je een lopend verhaal van je leven. Na deze oefening is het goed om een verslag te schrijven van 2 A4tjes waarin je reflecteert over je leven. Je beschrijft je levensloop, welke dingen je hebt geleerd en wat je in de toekomst anders wilt doen. Deze opdracht laat je overkoepelend denken over jezelf in je eigen geschiedenis waardoor je bepaalde patronen, oorzaken en gevolgen van je leven kan zien en begrijpen. Dit is erg leerzaam.

Opdracht 3: Houd een dagboek bij

De eerste opdracht ging over een vaardigheid aanleren, de tweede over je levensverhaal en deze derde opdracht gaat over jouw waardevolle gevoelens. Houd voor 1 gehele week een dagboek bij. Koop bijvoorbeeld eens schrift en schrijf elke dag op welke fijne gevoelens je hebt beleefd, waardoor dat kwam en hoe je die meer in je leven kan gaan ervaren. Deze oefening draagt bij aan het bewust worden van je gevoelens. Soms wordt het leven een sleur en zijn we niet meer bewust van die kleine momenten die ons wel een fijn gevoel geven, door daar meer de aandacht op te zetten krijgen we weer kleur.

Opdracht 4: Schrijf een spijtbrief

Met deze vierde opdracht gaan we iets meer de diepte in. Dit vinden mensen niet fijn, maar kan zeer helpend en genezend zijn. Probeer deze opdracht daarom ook in alle eerlijkheid naar jezelf te doen. Iedereen heeft namelijk wel iets nagelaten of iemand bedoeld of onbedoeld pijn gedaan of telleurgesteld. Ik wil je vragen om drie situaties te bedenken waarin dat is gebeurd met drie verschillende mensen. Schrijf deze drie mensen een spijtbrief van maximaal 1 A4tje. Schrijf hierin dat het je spijt en dat je voelt wat je de ander hebt aangedaan. Je schrijft op wat je denkt de ander te hebben aangedaan. Schrijf in deze brief niet hoe het komt dat jij datgene hebt gedaan waarover je spijt hebt.

Bij een spijtbrief gaat het erom dat je inleving toont in de ander en jouw aandeel in een anders leed erkent en daarvoor spijt betuigd. Jij neemt de verantwoordelijkheid voor jouw daden. Het kan bijvoorbeeld een brief zijn aan een vriend, broer, zus, vader, moeder, (volwassen) kind, (ex-)partner of iemand die je hebt gepest. Uiteindelijk kun je er zelf voor kiezen of je de brief ook daadwerkelijk verstuurd.

Opdracht 5: Schrijf een ‘ik hou van jou’ brief

Deze laatste opdracht gaat over de liefde. De liefde die we voor elkaar voelen, maar vaak niet kenbaar maken. We zeggen vaak wel ‘ik houd van jou’ tegen onze partner, maar zeggen we het ook tegen onze ouders, broers, zussen, vrienden en andere familieleden? Het is belangrijk om af en toe kenbaar te maken dat je van die mensen houdt. Ik wil je dan ook vragen om aan 4 mensen een brief te schrijven met daarin dat je van diegene houdt en waarom je van diegene houdt en wat diegene speciaal maakt voor jou. Stuur deze brieven of nog kaartjes met de persoonlijke tekst wel echt op. Deze kaartjes of brieven hebben altijd een positief effect.