ARTIKEL: De spirituele ervaring, van de ego-mind naar de non-ego mind

PDF artikel

Wil je weten wat een spirituele ervaring is? En wat tot een spirituele ervaring leidt? Lees dan dit artikel!

Een alledaagse ervaring is als een druppel van de oceaan, terwijl een spirituele ervaring een ervaring is van de gehele oceaan zelf, de bron van alle ervaringen.

Artikel p.12

Een spirituele ervaring geeft een diep gevoel van innerlijke rust, vrede en betekenis. Het is een waardevolle ervaring en een onderdeel van het bewustwordingsproces. In dit proces worden we bewuster van onze dieperliggende gevoelens en onze essentie. Toch is deze ervaring lastig te begrijpen en moeilijk te bereiken. Dit komt door ons ego-mind. Ons ego-mind zorgt ervoor dat we onze essentie niet kunnen voelen en enkel bezig zijn met het najagen van onze individuele doelen, behoeften en verlangens. Het ego stuurt onze aandacht en gedachten in de richting van genot, plezier en bezigheden die leiden tot aanzien, status en macht. Dit dient continu in stand gehouden te worden en is daardoor stressvol en uitputtend. We zien vaak niet dat we door de ego-mind worden gestuurd.

Het bewustwordingsproces kenmerkt zich doordat iemand loskomt van de ego-mind en bewust wordt van zijn diepere gevoelens en essentie. Een spirituele ervaring is een ervaring waarbij iemand volledig los is gekomen van de ego-mind en een non-ego mind heeft gerealiseerd.

Overzicht van het artikel

In het artikel geef ik een rationele doch mystieke beschrijving van de spirituele ervaring en van het proces wat leidt tot een spirituele ervaring. De volgende drie vragen staan centraal in het artikel:

  • Wat is een spirituele ervaring?
  • Wat zijn de gevolgen van een spirituele ervaring?
  • Hoe komt men tot een spirituele ervaring?

Deze vragen zal ik beantwoorden met behulp van enkele mystieke teksten. Ik eindig het artikel met de bespreking van vier oefeningen die de kracht van de ego-mind verminderen. Deze oefeningen leiden tot meer bewustwording en tot meer rust, vreugde en innerlijke verdieping. De oefeningen zijn:

  1. Concentratie & Aanbidding
  2. Zelfbeheersing
  3. Nederigheid
  4. Toewijding en overgave aan een Hogere macht

Door die oefeningen komen we los van ons ego-mind en door die ruimte tussen onszelf en de ego-mind (emoties, gedachten, overtuigingen, verlangens) ontsluiert onze ware essentie zich voor onszelf.

Artikel p.20

Zie of download het gehele artikel in pdf gratis door hier te klikken!