Kom los van negatieve patronen!

Wij hebben allemaal een geschiedenis en soms achtervolgt die ons in het heden. Dit komt doordat we vastzitten in bepaalde diepgewortelde negatieve patronen. Het is belangrijk om deze patronen te herkennen zodat je ze van je af kunt schudden. Lees meer over deze patronen die je leven beïnvloeden en soms zelfs overheersen.

Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven. – Einstein

Cognitieve schema’s

De negatieve patronen de we in ons leven hebben kunnen we vertalen naar cognitieve schema’s. Schema’s zijn namelijk diepgewortelde overtuigingen die je een bepaalde kant op sturen door middel van gevoelens, gedachten en gedrag. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de diepe overtuiging hebt dat je ‘niets waard bent’ waardoor je steeds mensen ontmoet die jou ook zo behandelen. Ook kan het zijn dat je de overtuiging hebt dat je ‘alles perfect moet doen want anders….’. Deze overtuiging kan zorgen voor faalangst, vermijdingsgedrag of juist door extreem hard te werken en jezelf te bewijzen. Zo zijn er nog tal van destructieve overtuigingen die je kan hebben.

HOE ZIJN ZE ONTSTAAN?

Diepe overtuigingen komen voort uit jou persoonlijke socialisatieproces. Opvoeding heeft een prominente rol in het socialisatieproces. Wanneer jouw ouders nooit hebben gezegd dat je iets goed doet, kun je later moeilijk geloven dat je iets goed kan doen. Of wanneer je ouders erg afwijzend zijn geweest wanneer je een kind was kun je gaan geloven dat je niet goed bent zoals je bent. Als je deze gedachte diep in jezelf hebt verankerd zul je je gaan aanpassen naar hoe jouw ouders willen/wilde dat jij bent. Dit kan betekenen dat je op een gegeven moment niet meer weet wat jij echt leuk vindt. Niet alleen ouders kunnen bijdragen aan negatieve overtuigingen, ook zussen en broers kunnen hieraan bijdragen, maar ook op een iets latere leeftijd je vriendengroep of wanneer je in een lange destructieve partnerrelatie hebt gezeten. Gelukkig kunnen we negatieve overtuigingen nog wel omvormen later in het leven. Dit gaat echter niet vanzelf.

De taak die we onszelf moet stellen is niet om ons veilig te voelen, maar om onzekerheid te kunnen verdragen. – Erich Fromm

HOE KOM JE ERVAN AF?

Het herkennen van die diepliggende overtuigingen is het belangrijkst. Hiervoor zijn diverse vragenlijsten die het makkelijk maken, maar ze kunnen ook naar boven komen door praatsessies. Het herkennen van negatieve overtuigingen is meestal confronterend, omdat je dan echt beseft hoe negatief je eigenlijk denkt over jezelf en hoe ze zijn ontstaan. Nadat je inziet welke overtuigingen je belemmeren en in welke situaties dat gebeurd kan er een gedragsverandering opgang gebracht worden. Door een bewuste tegengestelde gedraging aan te leren in situaties waarop de negatieve overtuiging invloed heeft zorg je ervoor dat de overtuiging uiteindelijk weg gaat en geen invloed meer heeft, ofwel geen kracht meer kan uitoefenen op jouw gedrag!