Wat is een sabbatical?

Een sabbatical is een lange periode waarin iemand zijn normale bezigheden onderbreekt. De naam sabbatical komt van de term ‘sabbat’ wat rustdag in de Bijbel betekent. Een sabbatical wordt dan ook gebruikt om los te komen van het alledaagse en om de innerlijke wereld of het religieuze (het sacrale) aandacht te geven. 

Het centrale punt tijdens een sabbatical ligt op innerlijke ontplooiing, persoonlijke verrijking en devotie. Bij een vakantie ligt het centrale punt bij de omgeving, bij het ontdekken van een andere cultuur, bij het doen van activiteiten die je in een bepaalde omgeving of land wilt doen en bij het ontspannen. Bij een sabbatical richt je je op je innerlijke wereld om daaruit kennis en inzicht te vergaren. Je neemt de tijd voor jezelf om echt na te denken over wie je bent en wat je wilt. 

Ieder mens kan verschillende doelen hebben tijdens zijn/haar sabbatical. Een kunstenaar zal bijvoorbeeld in zichzelf willen zoeken naar inspiratie. Een filosoof zal wellicht de tijd nemen om te reflecteren over een moeilijk filosofisch stuk. Een schrijver zoekt de stilte en de rust om te schrijven. Een religieus iemand gaat op pelgrimstocht. Iemand die niet lekker in zijn vel zit wilt wellicht bedenken hoe die zijn leven anders wilt vormgeven en zoeken naar wat hij werkelijk belangrijk vind in het leven.