Word stressbestendig met deze 7 oefeningen! (houd de lichaam-brein verbinding gezond!)

Ons brein communiceert met ons lichaam en ons lichaam communiceert met ons brein. Dit gebeurd via een zenuw genaamd ‘Nervus Vagus’. Het is een lange zenuw die van je brein door je hele lichaam loopt en verbonden is met alle belangrijke organen. Veel mensen hebben nog nooit gehoord van deze zenuw terwijl de Nervus Vagus gezien kan worden als de belangrijkste zenuw in ons lichaam. We ondervinden allerlei negatieve gevoelens en lichamelijke klachten als deze zenuw niet goed werkt en ongezond wordt. We kunnen zelfs in een depressie raken, onvruchtbaar worden of parkinson ontwikkelen. Gelukkig is er ook bekend hoe we onze Nervus Vagus gezond kunnen houden. Een gezonde Nervus Vagus zorgt voor stressbestendigheid, meer creativiteit, leiderschap en het vermogen tot complexe besluitvorming.

Wat is de functie van de Nervus Vagus?

De Nervus Vagus is verbonden met alle belangrijke organen en ons brein. Een gezonde Nervus Vagus zorgt voor een goede afstemming tussen de organen en het brein waardoor onze organen en hersenen gezond blijven. De Nervus Vagus is verantwoordelijk voor de ademhaling, hartslag, bloeddruk, bloedcirculatie, spijsvertering, orgasmes en vruchtbaarheid. Een ongezonde Nervus Vagus zorgt voor depressie, angst, obesitas, diabetes, spijverteringsproblemen en onvruchtbaarheid.

Een gezonde verbinding tussen het lichaam en de hersenen

De Nervus Vagus is dus de verbinding tussen het brein en het lichaam en versturen constant signalen naar elkaar. Wanneer de Nervus Vagus gezond is kunnen lichaam en brein op elkaar afstemmen en elkaar bijsturen of balanseren. Dit zorgt voor stressbestendigheid, verbeterde diepe slaap, verbeterde immuniteit, creativiteit, leiderschap, sterkere relaties en meer geluk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bepaalde oefeningen die de Nervus Vagus stimuleren zorgen voor vermindering van depressie, angst, en cortisol (stresshormoon). Het is dus belangrijk voor een goede gezondheid en een betekenisvol leven om de Nervus Vagus gezond te houden.

5 schadelijke stoffen voor de Nervus Vagus

Er zijn enkele stoffen die schadelijk zijn voor de Nervus Vagus. Het gaat om alcohol, roken, soft en hardrugs, koffie (caffeïne) en overmatig stress (cortisol). Al deze stoffen zorgen voor een verminderde activiteit van de Nervus Vagus. Om de Nervus Vagus gezond te houden is het dan ook verstandig om te minderen dan wel te stoppen met alcohol, roken, drugsgebruik en koffie. Ook is het belangrijk om stress in je leven te verminderen. Om dit te doen zijn er soms radicale beslissingen nodig die je leven veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het beïndigen van je relatie als deze je veel stress geeft, aan het stoppen met je baan als de werkdruk te hoog ligt of aan het verbreken van bepaalde vriendschappen die je niet steunen maar juist altijd naar beneden halen. Gelukkig zijn er ook bepaalde oefeningen die je kunt doen om de Nervus Vagus gezond en actief te houden.

7 oefeningen die de Nervus Vagus gezond houden!

Alle oefeningen dien je structureel in je leven te integreren. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het je werkelijk gelukkiger zal maken als je het een tijdje kunt volhouden. Wanneer je eenmaal de positieve effecten ervan ervaart is het makkelijker om ze regelmatig te doen. Ook zal je uiteindelijk minder behoefte ervaren aan bijvoorbeeld alcohol of om te roken.

1. Bewust ademhalen

We ademen constant, maar de meeste van ons ademen nooit bewust. Deze eerste oefening is het meest krachtig. Door bewust te ademen wordt je meteen rustiger wat een positief effect heeft op je hartslag en bloeddruk. Doe dit elke dag 5 minuten het liefst in de ochtend net nadat je wakker bent. De gratis app ‘insight timer’ kan je hierbij helpen. Maak het niet te ingewikkeld. Gewoon bewust diep in en uit ademen via je buik is voldoende.

2. Meditatie

Meditatie is iets moeilijker dan bewust ademen. Goed kunnen mediteren is een vaardigheid die je dient te trainen. Het gaat om concentratie en je niet laten afleiden door je gedachten. Onze gedachten schieten de hele dag door ons hoofd. We zien iets en denken er iets over en die gedachte zorgt weer voor een nieuwe gedachte. Onze gedachten zorgen ook weer voor allerlei gevoelens. Dit gaat heel de dag door. Je ervaart dan nooit ‘echt’ rust.

Probeer minimaal 3x in de week te mediteren en begin met 5 minuten. Doe dit door je aandacht op een punt te richten en je daarop te focussen. Dit kan bijvoorbeeld een stip, een beeld, een kaarsvlam of een bloem zijn die voor je staat. Onthoud dat je jezelf hierin dient te trainen en je dus na verloop van tijd beter wordt. Opgegeven moment ga je ook verlangen naar die momenten omdat je er positieve effecten van krijgt zoals meer rust, innerlijke stabiliteit, zelfvertrouwen, gezondheid, stressbestigheid en beter voelen/weten wat je wilt.

3. Beweging

Dit punt is voor niemand nieuw of vreemd. Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende te bewegen voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Wanneer je veel stress ervaart raad ik echter geen intensieve bewegingen (hardlopen) aan. Intensieve beweging zorgt ook voor verhoging van cortisol in het lichaam. Een lange wandeling van een paar uur is dan veel beter. Je hartslag en ademhaling worden dan automatisch rustiger en het stresshormoon in je lichaam zal verminderen.

4. Omega-3 en probiotica rijkvoedsel

Minder suiker, minder verzadigd vet en minder calorieën in het algemeen en meer groenten, fruit en noten houden je gezond. Specifiek voor de Nervus Vagus is voedsel rijk aan omega-3 en probiotica erg gezond. Bij probiotica voedsel kun je denken aan zuurkool, kimchi, misosoep, tempeh en natto. Bij omega-3 voedsel kun je denken aan veel vissoorten, maar ook walnoten en (gebroken) lijnzaad. Ik haal de meeste gezonde voedingsstoffen uit voedsel en denk dat veel voedingssuplementen eerder slecht dan goed zijn voor ons. Het enige wat ik iedere dag inneem is omega-3 visolie, zie onderstaand. Sinds ik dit iedere dag inneem voel ik me mentaal sterker en fysiek gezonder. Ik had voorheen namelijk altijd een tekort omdat ik bijna geen vis en walnoten eet. Ik raad dit dan ook aan iedereen aan die ook onvoldoende omega-3 tot zich neemt.

5. Chanten

Het verbaal herhalen van een mantra of klank is een zeer krachtige manier om tot rust te komen. Er zijn tal van mantra’s te vinden op youtube die je kunt meezingen. Kies er één die simpel is en die je mooi vind. Zing dan luid de mantra mee. Doe dit bijvoorbeeld iedere avond 5 minuten. Ikzelf zing vaak mee met onderstaande youtube video. Tijdens het zingen en het lang aanhouden van klanken kan het zijn dat er emoties loskomen. Emoties kunnen namelijk vastzitten in ons lichaam. Door te chanten vibreert heel ons lichaam en komt alles vrij. Een belangrijke oefening dus.

6. Knuffelen

Iedereen vind knuffelen fijn. Bij knuffelen met iemand van wie we houden voelen we ons gesteund en getroost. Een moment van emotionele verbinding. Knuffel dus vaker met de mensen van wie je houdt, familie, vrienden, kinderen en met je partner.

De Nervus Vagus als de ‘liefde zenuw’

7. Massages

Een professionele massage kan helpen om je spieren los te maken en soepel te houden. Emoties kunnen vast gaan zitten in je spieren waardoor je gespannen raakt. Massages helpen dan om je spieren soepel te houden en je emoties eruit te masseren. Ook is de fysieke aanraking op een niet seksuele manier helend. Je wordt bewust van je lichaam en spieren. Dit zorgt tevens voor een verbeterde lichaam-brein verbinding!